Verschillen tussen zorgwoning en aanleunwoning

Regelmatig krijgen wij bij Wonen plus Zorg de vraag wat nu het verschil is tussen een zorgwoning en een aanleunwoning. Om u meer duidelijkheid te geven over het verschil tussen deze woonvormen zullen we in dit artikel het verschil tussen een zorgwoning en aanleunwoning toelichting.

Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een zorgwoning en een aanleunwoning?

Regelmatig krijgen wij bij Wonen plus Zorg de vraag wat nu het verschil is tussen een zorgwoning en een aanleunwoning. Om u meer duidelijkheid te geven over het verschil tussen deze woonvormen zullen we in dit artikel het verschil tussen een zorgwoning en aanleunwoning toelichting.

Zorgwoningen

Een zorgwoning is een zelfstandige woning die zich vaak bevindt in een woongebouw. Deze woonvorm is het meest geschikt voor mensen die (veel) zorg nodig hebben. Hierbij kunt u denken aan mensen die te maken hebben met fysieke ongemakken of beperkingen welke bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het ouder worden. Het grote verschil met een aanleunwoning hierin zit in het feit dat een zorgwoning simpelweg meer zorgmogelijkheden biedt dan een aanleunwoning. Of u nu incidentele zorg of regelmatige zorg nodig heeft, in een zorgwoning is de mate van zorg beter aan te passen aan de hoeveelheid zorg die voor u het meest geschikt is. Zorgwoningen zijn vaak ook zo ingericht dat ze goed zijn aangepast aan bewoners met een fysieke beperking. Zo zijn er in (de toegang naar) de woning geen trappen aanwezig waardoor de woning toegankelijk is met een rollator of rolstoel. Ook zijn de gangen in een zorgwoning vaak minimaal 1,20m breed. Wanneer er in een zorgwoning drempels aanwezig zijn van 20cm of hoger, zijn er maatregelen genomen om deze drempels te vermijden. In zorgwoningen zijn eigenlijk ook altijd noodoproepinstallaties aanwezig. Wanneer een zorgwoning zich in een woongebouw bevindt, is er een gemeenschappelijke ruitme om te eten of te recreƫren aanwezig.

Maar wat is dan nu percies het verschil tussen een zorgwoning en een aanleunwoning?

Aanleunwoningen

Een aanleunwoning is geschikt als u (huishoudelijke) zorg nodig hebt. U kunt dus in een aanleunwoning ook zorg ontvangen alleen zijn hier vaak minder mogelijkheden voor als in een zorgwoning. Vaak wordt er in een aanleunwoning gebruik gemaakt van de zorg van een verzorgingshuis of verpleeghuis dicht in de buurt, dit is bij een zorgwoning niet het geval. In een aanleunwoning kunt u wonen in een beschermde woonomgeving maar moet u wel in staat zijn om veel dingen zelf te kunnen doen en bijvoorbeeld nog goed ter been zijn. Deze woningen zijn minder ingericht op fysieke beperkingen dan zorgwonignen. U kunt wel gebruik maken van de voorzieningen van het verzorgings- of verpleeghuis als u dat wilt. Zo kunt u bijvoorbeeld boodschappen laten bezorgen of naar de kapper gaan in het verzorgings- of verpleeghuis.

Hopelijk is het verschil tussen een zorgwoning en een aanleunwoning nu een stuk duidelijker geworden.

Bij Wonen plus Zorg bieden wij beide woonvormen aan in ons woningaanbod. Afhankelijk van hoeveel zorg u nodig heeft, vindt u dus altijd de woning die het beste bij u past. Alle woonvormen die wij aanbieden bij Wonen plus Zorg zijn volledig zelfstanding. Want bij Wonen plus Zorg vinden wij dat u prettig, comfortabel en zonder gedoe zelfstandig moet kunnen blijven zolang als u dat wilt. Bent u benieuwd of uw ideale woning er tussen zit? Kijk dan snel in ons woningaanbod. Wilt u liever op de hoogte gehouden worden van het woningaanbod en andere ontwikkelingen? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief.