Uw woning voorbereiden op de toekomst

Bent u op leeftijd maar woont u op dit moment prettig en comfortabel in uw eigen huis? Dan wilt u daar waarschijnlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het is goed mogelijk dat u dan tegen verschillende problemen aanloopt en dat dit in de toekomst alleen maar verergert. In dit artikel leest u tegen welke mogelijke problemen u aan kunt lopen en volgen tips hoe deze op te lossen zijn. Op deze manier kunt u met een paar aanpassingen uw woning voorbereiden op de toekomst.

 

Wilt u uw woning voorbereiden op de

toekomst?

Bent u op leeftijd maar woont u op dit moment prettig en comfortabel in uw eigen huis? Dan wilt u daar waarschijnlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het is goed mogelijk dat u dan tegen verschillende problemen aanloopt en dat dit in de toekomst alleen maar verergert. In dit artikel leest u tegen welke mogelijke problemen u aan kunt lopen en volgen tips hoe deze op te lossen zijn. Op deze manier kunt u met een paar aanpassingen uw woning voorbereiden op de toekomst.

Aanpassingen voor de toekomst

Woonkamer:

 • In de woonkamer zijn ramen en ventilatieroosters moeilijk te bedienen.
  De hoogte voor een klink van een raam die het meest geschikt is, is tussen 90 en 120cm vanaf de vloer (tussen heup en schouder). Wanneer klinken hoger geplaatst zijn, zijn ze moeilijk te openen en te sluiten. Is dit bij u het geval? Dan kunt u ervoor kiezen om raamklinken op de juiste hoogte te plaatsen. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer technische mogelijkheden voor het openen van ramen. Zo kunnen uitzetramen en kiepramen elektrisch geopend en gesloten worden door middel van een simpele druk op de knop. Dit bespaart een hoop moeite in de toekomst. Te hoog geplaatste ventilatieroosters kunnen altijd gemakkelijk met een trekkoord of -stang geopend en gesloten worden.
 • Er bevinden zich drempels onder de binnendeuren
  Drempels kunnen erg lastig zijn en vergroten de kans op vallen en struikelen. Een huis zonder drempels is het meest veilig. Daarnaast is een huis zonder drempels ook nog eens gemakkelijker schoon te houden. U kunt ervoor kiezen om drempels binnenshuis te laten verwijderen, maar dit is bouwtechnisch niet altijd mogelijk. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u overwegen om schuin af te werken (afschuinen). Op deze manier vormt de drempel een minder groot obstakel wat erg handig kan zijn in de toekomst.

Keuken:

 • De kraan in de keuken is moeilijk te bedienen.
  Heeft u in de keuken een kraan waarbij u handmatig warm en koud water moet mengen? Dit kan soms erg lastig zijn en ervoor zorgen dat de kraan moeilijk te bedienen is. Tegenwoordig zijn hier hele gemakkelijk oplossingen voor. Een één-hendel mengkraan is een kraan waarbij u met één hendel gemakkelijk de kraan kunt bedienen en tegelijkertijd de temperatuur van het water in kan stellen. Een dergelijke kraan kan gemakkelijker geïnstalleerd worden en kan het een stuk eenvoudiger maken om de kraan te bedienen. Met deze kleine aanpassing is uw woning stukje bij beetje beter voorbereid op de toekomst.
 • U moet veel bukken om bij pannen of ander keukengerei te komen.
  Als u veel kastjes in de keuken heeft, kan het soms lastig zijn om bij de spullen te komen die achterin de kastjes staan. Wanneer deze kastjes laag zijn zorgt dit helemaal voor ongemak omdat u dan ook nog eens moet bukken. Een gemakkelijke oplossing hiervoor is het plaatsen van lades in plaats van kastjes. Op deze manier kun u gemakkelijk bij de spullen die achterin liggen en komen pannen en ander keukengerei naar u toe in plaats van andersom.

Badkamer:

 • De vloer in de badkamer is vaak glad.
  Wanneer u gedoucht hebt of in bad bent geweest komt het vaak voor dat de vloer van de badkamer erg glad wordt. Dit kan gevaarlijk zijn omdat dit de kans op uitglijden en vallen flink kan vergroten. Ook hier is een eenvoudige oplossing voor. U kunt namelijk een anti-sliplaag op de vloer aan laten brengen. Ook zijn er veel verschillende vloertegels verkrijgbaar waar al een anti-sliplaag op zit. Dit kan din de toekomst erg handig zijn.

Trap:

 • Het is af en toe moeilijk om de trap op te komen.
  Heeft u er af en toe moeite mee om de trap op te komen? Dit is natuurlijk erg vervelend. Wanneer er geen trapleuningen aan beide kanten van de trap aanwezig zijn, is dit een oplossing die u als eerste moet overwegen. Trapleuningen aan beide zijden van de trap vergroot namelijk het gemak om de trap op te komen en is vooral ook een stuk veiliger omdat u meer steun heeft en minder snel valt. Mocht het traplopen echt niet meer lukken, dan kan een traplift altijd nog een uitkomst bieden.

Slaapverdieping:

 • Er is geen toilet op de slaapverdieping.
  Wanneer er geen toilet aanwezig is op de slaapverdieping, dan kan dit erg lastig zijn als u daardoor ‘s nachts de trap op en af moet. Als er voldoende ruimte op de slaapverdieping is, kunt overwegen om hier een toilet te laten plaatsen. Dit zorgt voor een stuk meer gemak en is een erg prettig tijdens de nacht.

Zo blijkt maar weer dat u met een aantal kleine aanpassingen uw woning goed kunt voorbereiden op de toekomst. Bij veel woningen van Wonen + Zorg is er aan veel van bovenstaande zaken gedacht. Dit zorgt voor veel gemak en wooncomfort waardoor gemakkelijk zelfstandig kunt blijven wonen, zelfs wanneer u ouder wordt.

Bent u benieuwd naar het gemak en het comfort van onze woningen? Bekijk dan ons woningaanbod. Of lees meer over Wonen + Zorg om ons beter te leren kennen.